top of page

Oktatóink

Farkas Baráti Zsuzsanna

Mantrailing tréningek

Jelenleg 7 családi kutyussal élünk együtt, akik között megtalálhatók kicsik és nagyok, öregek és fiatalok, mentett és célirányos választású ebek. 


9 évvel ezelőtt, a szegedi tüköriskola segítségével láthattunk bele a tudatosabb, felelősségteljesebb kutyázásba. Ebben az időben egyetlen célunk volt, 8 éves, viselkedési problémás kutyusunkat megérteni és segíteni, hogy minőségi életet éljen. Az évek alatt elkövetett hibáink, négylábú barátunknál, beégett, rossz tulajdonságokat eredményezett. Az oktaók segítségével sikerült saját korlátjainkat is feltárni és a rossz, negatív érzések helyett megtanultunk a kutyánkra koncentrálni. Az eredmény: új kutyust tudtunk magunkhoz venni.

 

1 évesen érkezett hozzánk Happy, labrador szuka kutyusunk, akivel megnyílt a kutyázás világa. Sokoldalúsága, munka kedve és vidám jelleme, jó hatással volt idős kutyusunkra és ránk is, életünk nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb lett. Őt követte hamarosan egy kan, kölyök, keverék, Apacs. Személyisége, vele született adottságai lehetővé tették számunkra, hogy új dolgokat tanuljunk együtt. Tiszta lappal indulhattunk, ezért minden lehetőséget megragadtunk, hogy tudásunkat bővítsük. Kutyás szemináriumokra jártunk, oviba, iskolába, sportokat próbálhatunk ki. Versenyszerű sport helyett, ebben az időszakban, a családi kutyázás örömtelibb részét választottuk. Kirándultunk, nyaraltunk és csak olyan programokat választottunk, aminek nem volt tétje. Kutyáinknak azonban nem csak erre volt szüksége, hanem más jellegű fizikai, szellemi leterhelésre. Hiányzott számukra a közös „munka”, „küzdelem”, „kihívás”. 


6 évvel ezelőtt, a tükör iskola által szervezett életmód szemináriumán hallottunk először a mantrailingről. Szeged és környékén, nem találtunk oktatót, így országos, később nemzetközi szemináriumokra jártunk. Amint lehetőségünk nyílt, részt vettünk egy 5 napos tábori tréningen is. Itt sikerült mentorra lelni, aki később bizalmat szavazott nekünk és meghívást kaptunk mentőkutyás csapatába. Hosszú út áll még előttünk és nagyon sok új tudás vár ránk. Múlt évben érkezett családunkba Torda, erélyi kopó, akivel a kölyök kori mantrailinget is megtapasztalhatjuk.


Célunk: Az általunk megtapasztalt izgalmas, örömteli, szabad munka megismertetése, átadása a lehető leghitelesebben, kutyáink segítségével, mindazoknak, akik erre befogadók, valamint mentőkutyás csapatunk megbízható párosává válni, szükség esetén, megfelelő információ adásával segíteni a mentéseket.

Farkas Baráti Attila

&

K9KE-logo-rectangle-vector-lightblue.png

Földi Zsuzsanna

Obedience, engedelmes - IGP

Sportalapozó és trükk tréningek
Családi kutyás foglalkozások

Állatok közt nőttem fel. Mindig voltak kutyáink és macskáink, így az irántuk való szeretetem már egész kicsi koromban elkezdődött. Édesanyám rendszeresen mentett ki, majd gazdásított kutyákat az egyetem akkor még működő kísérleti laboratóriumából. Még emlékszem, hogy kiskoromban két nálunk maradt mentettel játszottam, sétáltam és próbáltam nekik trükköket tanítani.

Majd 9 éve hozzám került az első igazán saját kutyám, Aminah, a fehér juhász, és vele kinyílt előttem a világ! Az első pillanattól kezdve jártunk kutyasuliba, majd az alap tanfolyamok után tudtam, hogy nekem több kell ebből a világból. Világ életemben versengő típus voltam, Aminah pedig tökéletes társ volt ebben. Beleszerettem a kutyás sportokba. Igazából minden sportba, ami a kiképzésről és ösztönökről szól. Amit csak tudtam, kipróbáltunk: hobbi szinten agilityztünk, frizbiztünk és nyomkövettünk. Elkezdtünk terelni, amiben később sokáig versenyeztünk is. Első pillanattól imádtam a trükk tanítást és az engedelmes munkát, azon belül is az Obedience-et (amiben ki is emelkedtünk azzal, hogy Magyarországon a második párosként sikerült teljesítenünk a legmagasabb szintet).

De hatalmas vágyam volt a komoly versenyzés, azon belül is leginkább az IPO-IGP sport. Majd rengeteg várakozás után 2015-ben végül elhoztam Vin-t, a holland juhászomat, akivel belevetettem magam a kemény munkába. Engedelmes munka, nyom és őrző-védő: heti 8-10 tréningünk volt és van a mai napig. Ő az a kutya, aki mellett megtanultam, hogy a kutyás sportokhoz mennyi kitartás, hit és alázat kell! És az IGP az a sport, ami mellett igazán megtapasztaltam és beláttam, hogy a kutyasport csapatsport. Hogy egyedül nem lehet eredményt elérni!

De a terelés és az Obedience szeretete megmaradt, így 2017 végén érkezett meg Elijah, a border collie. Az a kutya, aki örökké kölyök marad, akit egész életében babakutyának fogok nevezni. Makacs, domináns, ösztönerős, hihetetlen érzékeny és gazda centrikus. Aki mellett azt gondolom, hogy a legtöbbet kell tanulnom arról, hogy milyen is a jó gazda és a jó kiképző.

Eredményeink:
- Sikeresen elvégeztem a habilitációs kutyakiképző tanfolyamot, emellett Obedience teljesítménybíró vagyok.
- Aminahval Obedience-ben a legmagasabb szinten, 3. osztályban versenyeztünk 2016-ig, valamint terelésben munkavizsgáztunk és IHT TS 2. osztályon versenyeztünk és szereztünk kitűnő minősítést.
- Vinnel IGP III. szinten versenyzünk válogatókon, jelenleg pedig készülünk a világbajnokságra.

Gácsi  Adrienn

Kutyaovi, Családi kutyás foglalkozások

Ügyességi foglalkozások

Terápiás foglalkozások

Tulajdonképpen 12 éve csöppentem bele a "kutyázás" világába, és azóta maximálisan magába is szippantott, az életem részévé vált, enélkül koránt sem lehetnék az az ember, aki ma vagyok. Kettő kutyám van, Stella, a 10 éves törpe uszkár, és Milo, aki egy 4 éves keverék. Miloval aktívan sportolunk, mindent kipróbálunk, tudást és tapasztalatot gyűjtünk folyamatosan. Így négy év távlatából magabiztosan kijelenthetem, hogy keresve is nehezen találtam volna nehezebb, több viselkedésproblémával rendelkező kutyát, de azt is bizton állíthatom, hogy a küzdelem minden perce megérte, mert jómagam is egy olyan változáson mentem keresztül, ami nélküle talán sohasem valósulhatott volna meg. Obediencezünk, agilityzünk, belekóstoltunk a Do As I Do világába egy képzésen keresztül, illetve elkezdtünk Mantrailingezni is. 2020 őszén jelen voltunk az Obedience Országos Bajnokságon - Tárnokon, decemberben pedig kiváló vizsgát tettünk úgyszintén Obedience sportban Inárcson. Továbbá 2020-ban több hivatalos és házi agility versenyen is megfordultunk.

 

8 éve már, hogy ovis, alap és haladó szintű családi kutyák oktatásával, vizsgákra való felkészítésével is foglalkozom, illetve 2020-ban volt lehetőségem életemben először három, mára már vizsgázott terápiás párost felkészíteni a temperamentum vizsgára.

 

Az állatvédelem, és a természet védelme központi szerepet foglal az életemben. Célom, hogy mindezt a felfogást átadhassam a felnövekvő generációnak, és sokkal felelősebb, tudatosabb felnőttek válhassanak belőlük. Mindezt igyekszem interaktív, szemléletformáló előadásokkal prezentálni számukra, lassan 6 éve.

240940831_103061208772036_3405244399441223206_n.jpg

Gácsi Mária

Terápiás foglalkozások

Gácsi Mária, K99 csoportos kiképzésvezető, bíró, vizsgabiztos, habilitációs kutyakiképző, terápiás kutya felvezető, kutyás terápiás foglalkozás vezető, gyógypedagógiai segítő munkatárs vagyok. 2010-ben kezdtem el komolyabban kutyákkal, kutyakiképzéssel foglalkozni. Molly nevű golden retriever kutyámmal, több engedelmes és ügyességi vizsgát tettünk, de ezen a területen elértük a kutya teljesítő képességének a csúcsát. Több kutyás sportot kipróbáltunk, nyomkövetés, agility, flyball, örző-védő, coursing, bemutató csoport. Feltűnt, hogy rendkívül emberközpontú, szívesen dolgozik mással is, ezért úgy döntöttem, mivel a téma tőlem sem állt távol, hogy megpróbáljuk a terápiás kutya vizsgát. 2013-ban sikeresen levizsgáztunk. A közös utunk kutyámmal a terápiás munka területén itt kezdődött. Második kutyámmal Nala-val, (szintén golden retriever) 2016-ban tettünk sikeres terápiás vizsgát. Jelenleg két terápiás kutyámmal Molly-val és Nala-val dolgozok. A harmadik kutyámmal Aramisszal (óriás uszkár) pedig obediencezni kezdtük el, és itt szeretnénk eredményt elérni. 


Céljaim: Segítségnyújtás a gyermekeknek és családjuknak a terápiás foglalkozásokon keresztül, és által, a kutyás terápia népszerűsítése, a felelős állattartásra nevelés. A kutyaiskolában pedig, olyan színvonalas  klubfoglalkozások megtartása, ahol kutya-gazda egyaránt jól érzi magát, játszva tanulnak, és ezáltal kapcsolatuk még jobbá válik.

240940831_103061208772036_3405244399441223206_n.jpg

Hajagos-Tóth Judit

Agility edzések
Motivációs és sportalapozó tréningek

A kutyaszeretetem már egészen apró koromban elkezdődött, és nem csak amiatt, mert velük nőttem fel. Annyira szerettem a kutyákat, hogy szinte ahogy olvasni tudtam, a szüleim már járatták nekem a Kutyamagazaint, mindenféle kutyás könyveket vettek, és folyton bújtam a Kutyakalauzt, hogy megismerhessem a különböző kutyafajtákat. 


Az agilityről is gyerekkoromban hallottam, vagyis olvastam először a Kutyamagazinban. Magyarországon akkor még nem járt élen ez a sport, és nem is volt rá lehetőségem, hogy kipróbáljam. De már akkor elhatároztam, hogyha felnövök, és lesz saját keresetem, akkor lesz egy kutyám, akivel agilityzni fogok. Közel 8 éve született meg nekem Candy, egy border collie, akivel elindulhattam ezen a csodálatos és izgalmas úton. Az elmúlt évek alatt mindenre megtanított, amit a kutyázás és az agility adhat, örömet, kitartást, szabadságot és alázatot. Azóta Muffin, egy 4 éves törpe pincher is erősíti a falkánkat, akinek munkaszeretete és tehetsége még tovább vitt ezen az úton. :)


Eredményeink:

Mindkét kutyámmal sikerült a legmagasabb versenyzői teljesítményosztályt elérnünk (A3). Továbbá Muffinnal 2018-ban a Magyar Agility Válogatott tagjaként Ausztriában a European Openen, valamint Svédországban az FCI Agility Világbajnokságon is képviselhettük hazánkat.

További eredmények Muffinnal:

- Országos Bajnokság 2017: csapat agility: 1. hely, Országos Bajnokság 2019: csapat agility: 2. hely, csapat jumping 2. hely, összetett 2. hely

- Országos Bajnokság 2021: egyéni összetett 2. hely, csapat agility 1. hely, csapat jumping 1. hely, csapat összetett: 1. hely

Laczi Csaba

Kutyaovi és családi kutyás foglalkozások

Mindig volt kutya a családban, akiket az alapvető feladatokra már otthon tanítgattam, de sosem volt velük külön cél, mindaddig míg 2019-ben hozzám került Alex, az első saját kutyám, egy küllem német juhász személyében. Éppen ezért a CSKSE-be kezdtünk el járni vele ovira, ifire. A foglalkozások hangulata, az oktatók felkészültsége és az átadott tudás miatt egyre jobban szerettem volna beleásni magam a kutyázás világába. Egyre többet voltam kint az iskolán szabadidőmben is, foglalkozásokat nézve, tanulva.

 

Először tanfolyamokat végeztünk, majd az obedience felé vettük az irányt, ahol már kettő sikeres vizsgán túl vagyunk és készülünk a következő szintre. Az obedience mellett a másik sport, amiben sikerül jól teljesítenünk a személykeresés avagy mantrailing. Ezek mellett nagyon érdekelt az IGP sport világa, a kutyák hatalmas teherbírása, a magas ösztönszinten való munka, a sport összetettsége. Így került hozzám 2021-ben Emi nevű ordas német juhász szuka kutyám. Belevetettük magunkat az IGP végtelen világába, rengeteg új feladattal, élménnyel és annál is több tréninggel.

Lányi Andrea

Kutyaovi és családi kutyás foglalkozások

Ügyességi foglalkozások

Kiskoromban én is állatbolond gyerek voltam, ami a mai napig nem változott egy cseppet sem. Tudatosan 2013-ban kezdtem el foglalkozni a saját kutyám tanításával. Ő egy jagd terrier, aki akkor „nyugalmazott” vadászkutya lett és egy örökmozgó, szocializálatlan, ördögfajzat volt 4 évesen. Mindent neki köszönhetek amit elértem és ahova sodródtam a kutyázás világában. Miatta is érzem nagyon fontosnak a korai és mindenre kiterjedő szocializációt már nagyon fiatal kutyáknál.

 

2019-ben megszereztem a kutyakozmetikus képesítést. Előtte egy spániel tenyésztő kutyáit sétáltattam, készítettem fel őket munkavizsgára és szocializáltam a fiatal kutyákat. Saját kutyáimmal kipróbáltam jó pár sportot, módszert a kutyás világban. Szívemhez mégis legközelebb az agility áll, de dobermannunkkal kacsingatok az obedience felé is. 4 kutyámmal is vizsgáztam a K99 vizsgarendszer engedelmes és ügyességi ágazataiban is. Jelenleg 5 (lassan 6) kutyával élünk együtt. Zizi (12) jagd terrier, Bonnie (5) amerikai akita, Tara (5) dobermann, Camille (1) német törpe pincser, Loki (5) német törpe pincser. Távlati céljaim között szerepel, hogy Camillel mélyebben beleássuk magunkat az agility világába és Tarával belekóstoljunk a munkakutyázásba is (BH).

Monostori Adrienn

Engedelmes és Sportalapozó tréningek

Kutyás életem 7 évvel ezelőtt indult, amikor megkaptam életem első kutyáját egy sima szőrű foxterriert. Már akkor tudtam,hogy nem lesz könnyű dolgom a fajtaválasztás miatt és kezdő gazdiként kutyasuliba fogunk járni. 3 hónapos volt Lizy amikor elkezdtünk egy tükör sulis ovit. Az évek alatt rengeteget tanultam a kutyámról és ami a legfontosabb, hogy a mai napig tükröt mutat számomra és figyelmeztet a tréningek során ha "helytelen úton" járok. Lehetőséget adott sok kutyás sportot kipróbálni, megismerni és hobby vagy verseny szinten űzni. A mai napig aktívan dolgozunk, vizsgázunk és egyre magasabb célkitűzéseink vannak. 4 éve a családunk bővült egy whippettel, Tavasszal.

 

Eddig elért eredményeink:

K99 Engedelmes ágazat: 7 szint, K99 Őrző Védő ágazat 5. szint, Obedience 1. szint. Kipróbáltuk még az agilityt, nyomkövetést, trükköt, coursinget, mantrailinget és folyamatosan járunk különböző kutyás akadály futásokra.

 

Egy fantasztikus, motíváló és segítő csapatnak lehetek a része a CSKSE kutyasulin belül. Célom, hogy minnél több kutya-gazdi párosnak megmutassam, hogy bármilyen fajtájú kutyával lehet harmóniában és családban élni élettértől függetlenül.

Ruzsa Emese

Agility és motivációs foglalkozások

Első saját kutyám, Baltazár 8 évvel ezelőtt került hozzám. Fél éves korától sportolok vele. Agilityvel kezdtük, nem sokkal később elkezdtük az Obedinece-t, majd a terelésben is kipróbáltuk magunkat. Jelenleg Baltival az Obedience sportot űzzük, nem rég teljesítettük az 2. osztályt és most már csak hobbiként agilityzünk. Agilityben A2-es szinten versenyeztünk.

Fiatal kutyám, Ray egy 6 hónapos border collie. Őt tudatosabban választottam Obedience és agility sport céllal, és így is képzem 2 hónapos kora óta. Elképesztő az éles esze, a szüntelen munkakedve és megfelelési vágya. Nagyon izgalmas minden perc munka vele. 

A CSKSE-nek a kezdetek óta tagja vagyok, ahol jelenleg agility és motivációs foglalkozásokat tartok.

bottom of page