top of page

Oktatóink

Berényi Péter

Kutyaovi
Családi kutyás foglalkozások

Obedience alapozó tréningek

Szenvedélyem a kutyákkal való foglalkozás. Gyermekkorom óta kötődöm a kutyákhoz. Kamasz koromban elhunyt puli kutyám, Shara mély nyomot hagyott bennem. Ezt az űrt évekig nem sikerült betölteni senkinek, míg meg nem érkezett a családunkba Sid.

 

Jelenleg a családommal és egy örökbefogadott kutyával, Siddel élünk együtt, aki tökéletes harmóniát teremt otthonunkban. A napi rutinunk része és a harmonikus családi életünk alap pillére a kutyás sport. Kezdetben az alap engedelmes tanfolyamon, majd agility-ben bontogattuk a szárnyunkat. Jelenleg az obedience legmagasabb, 3. osztályára készülünk.

 

Célom, hogy a CSKSE és az általam képviselt pozitív szemléletmóddal, valamint a következetes szabályokkal, segítsek a kiegyensúlyozott kutya-gazdi kapcsolat kialakításában és fenntartásában.

Ne feledjétek: Az út a fontos nem a cél!

Farkas Baráti Zsuzsanna

Mantrailing tréningek

Jelenleg 7 családi kutyussal élünk együtt, akik között megtalálhatók kicsik és nagyok, öregek és fiatalok, mentett és célirányos választású ebek. 


9 évvel ezelőtt, a szegedi tüköriskola segítségével láthattunk bele a tudatosabb, felelősségteljesebb kutyázásba. Ebben az időben egyetlen célunk volt, 8 éves, viselkedési problémás kutyusunkat megérteni és segíteni, hogy minőségi életet éljen. Az évek alatt elkövetett hibáink, négylábú barátunknál, beégett, rossz tulajdonságokat eredményezett. Az oktaók segítségével sikerült saját korlátjainkat is feltárni és a rossz, negatív érzések helyett megtanultunk a kutyánkra koncentrálni. Az eredmény: új kutyust tudtunk magunkhoz venni.

 

1 évesen érkezett hozzánk Happy, labrador szuka kutyusunk, akivel megnyílt a kutyázás világa. Sokoldalúsága, munka kedve és vidám jelleme, jó hatással volt idős kutyusunkra és ránk is, életünk nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb lett. Őt követte hamarosan egy kan, kölyök, keverék, Apacs. Személyisége, vele született adottságai lehetővé tették számunkra, hogy új dolgokat tanuljunk együtt. Tiszta lappal indulhattunk, ezért minden lehetőséget megragadtunk, hogy tudásunkat bővítsük. Kutyás szemináriumokra jártunk, oviba, iskolába, sportokat próbálhatunk ki. Versenyszerű sport helyett, ebben az időszakban, a családi kutyázás örömtelibb részét választottuk. Kirándultunk, nyaraltunk és csak olyan programokat választottunk, aminek nem volt tétje. Kutyáinknak azonban nem csak erre volt szüksége, hanem más jellegű fizikai, szellemi leterhelésre. Hiányzott számukra a közös „munka”, „küzdelem”, „kihívás”. 


6 évvel ezelőtt, a tükör iskola által szervezett életmód szemináriumán hallottunk először a mantrailingről. Szeged és környékén, nem találtunk oktatót, így országos, később nemzetközi szemináriumokra jártunk. Amint lehetőségünk nyílt, részt vettünk egy 5 napos tábori tréningen is. Itt sikerült mentorra lelni, aki később bizalmat szavazott nekünk és meghívást kaptunk mentőkutyás csapatába. Hosszú út áll még előttünk és nagyon sok új tudás vár ránk. Múlt évben érkezett családunkba Torda, erélyi kopó, akivel a kölyök kori mantrailinget is megtapasztalhatjuk.


Célunk: Az általunk megtapasztalt izgalmas, örömteli, szabad munka megismertetése, átadása a lehető leghitelesebben, kutyáink segítségével, mindazoknak, akik erre befogadók, valamint mentőkutyás csapatunk megbízható párosává válni, szükség esetén, megfelelő információ adásával segíteni a mentéseket.

Farkas Baráti Attila

&

K9KE-logo-rectangle-vector-lightblue.png

Földi Zsuzsanna

Obedience, engedelmes - IGP

Sportalapozó és trükk tréningek
Családi kutyás foglalkozások

Állatok közt nőttem fel. Mindig voltak kutyáink és macskáink, így az irántuk való szeretetem már egész kicsi koromban elkezdődött. Édesanyám rendszeresen mentett ki, majd gazdásított kutyákat az egyetem akkor még működő kísérleti laboratóriumából. Még emlékszem, hogy kiskoromban két nálunk maradt mentettel játszottam, sétáltam és próbáltam nekik trükköket tanítani.

Majd 9 éve hozzám került az első igazán saját kutyám, Aminah, a fehér juhász, és vele kinyílt előttem a világ! Az első pillanattól kezdve jártunk kutyasuliba, majd az alap tanfolyamok után tudtam, hogy nekem több kell ebből a világból. Világ életemben versengő típus voltam, Aminah pedig tökéletes társ volt ebben. Beleszerettem a kutyás sportokba. Igazából minden sportba, ami a kiképzésről és ösztönökről szól. Amit csak tudtam, kipróbáltunk: hobbi szinten agilityztünk, frizbiztünk és nyomkövettünk. Elkezdtünk terelni, amiben később sokáig versenyeztünk is. Első pillanattól imádtam a trükk tanítást és az engedelmes munkát, azon belül is az Obedience-et (amiben ki is emelkedtünk azzal, hogy Magyarországon a második párosként sikerült teljesítenünk a legmagasabb szintet).

De hatalmas vágyam volt a komoly versenyzés, azon belül is leginkább az IPO-IGP sport. Majd rengeteg várakozás után 2015-ben végül elhoztam Vin-t, a holland juhászomat, akivel belevetettem magam a kemény munkába. Engedelmes munka, nyom és őrző-védő: heti 8-10 tréningünk volt és van a mai napig. Ő az a kutya, aki mellett megtanultam, hogy a kutyás sportokhoz mennyi kitartás, hit és alázat kell! És az IGP az a sport, ami mellett igazán megtapasztaltam és beláttam, hogy a kutyasport csapatsport. Hogy egyedül nem lehet eredményt elérni!

De a terelés és az Obedience szeretete megmaradt, így 2017 végén érkezett meg Elijah, a border collie. Az a kutya, aki örökké kölyök marad, akit egész életében babakutyának fogok nevezni. Makacs, domináns, ösztönerős, hihetetlen érzékeny és gazda centrikus. Aki mellett azt gondolom, hogy a legtöbbet kell tanulnom arról, hogy milyen is a jó gazda és a jó kiképző.

Eredményeink:
- Sikeresen elvégeztem a habilitációs kutyakiképző tanfolyamot, emellett Obedience teljesítménybíró vagyok.
- Aminahval Obedience-ben a legmagasabb szinten, 3. osztályban versenyeztünk 2016-ig, valamint terelésben munkavizsgáztunk és IHT TS 2. osztályon versenyeztünk és szereztünk kitűnő minősítést.
- Vinnel IGP III. szinten versenyzünk válogatókon, jelenleg pedig készülünk a világbajnokságra.

Hajagos-Tóth Judit

Agility edzések
Motivációs és sportalapozó tréningek

A kutyaszeretetem már egészen apró koromban elkezdődött, és nem csak amiatt, mert velük nőttem fel. Annyira szerettem a kutyákat, hogy szinte ahogy olvasni tudtam, a szüleim már járatták nekem a Kutyamagazaint, mindenféle kutyás könyveket vettek, és folyton bújtam a Kutyakalauzt, hogy megismerhessem a különböző kutyafajtákat. 


Az agilityről is gyerekkoromban hallottam, vagyis olvastam először a Kutyamagazinban. Magyarországon akkor még nem járt élen ez a sport, és nem is volt rá lehetőségem, hogy kipróbáljam. De már akkor elhatároztam, hogyha felnövök, és lesz saját keresetem, akkor lesz egy kutyám, akivel agilityzni fogok. Közel 8 éve született meg nekem Candy, egy border collie, akivel elindulhattam ezen a csodálatos és izgalmas úton. Az elmúlt évek alatt mindenre megtanított, amit a kutyázás és az agility adhat, örömet, kitartást, szabadságot és alázatot. Azóta Muffin, egy 4 éves törpe pincher is erősíti a falkánkat, akinek munkaszeretete és tehetsége még tovább vitt ezen az úton. :)


Eredményeink:

Mindkét kutyámmal sikerült a legmagasabb versenyzői teljesítményosztályt elérnünk (A3). Továbbá Muffinnal 2018-ban a Magyar Agility Válogatott tagjaként Ausztriában a European Openen, valamint Svédországban az FCI Agility Világbajnokságon is képviselhettük hazánkat.

További eredmények Muffinnal:

- Országos Bajnokság 2017: csapat agility: 1. hely, Országos Bajnokság 2019: csapat agility: 2. hely, csapat jumping 2. hely, összetett 2. hely

- Országos Bajnokság 2021: egyéni összetett 2. hely, csapat agility 1. hely, csapat jumping 1. hely, csapat összetett: 1. hely

Halasi Fruzsina

Agility alapozó edzések

A kutyás életem 2012-ben indult Füge, egy tacskó keverék örökbefogadásával, aki mára már 15 éves. Igazi öntörvényű kutya volt, akivel nap mint nap meg kellett küzdeni azért, hogy a kettőnk akarata közül az enyém érvényesüljön.

 

2013-ban fogadtam örökbe második kutyámat, Ádázt, a tacskót. Intelligenciájának és fogyhatatlan energiájának köszönhetően sok mindenbe belekóstoltunk együtt, így kerültem 6 évvel ezelőtt az agilityvel is kapcsolatba.

 

Első agilitys élményeink után hamar megszületett az elhatározás, hogy következő kutyámat kifejezetten erre a sportra választom majd, így érkezett meg hozzánk 2021-ben Alfa, a törpe pincher, akivel mára már versenyszerűen űzzük ezt a nagyon szép és nagyon összetett sportot.

 

Jelenleg alapozó edzéseket tartok a CSKSE-n, amelyek során minden párosnak legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni céljai elérésében, legyen az akár versenyzés, vagy „csak” a közös tanulás és kikapcsolódás.

Laczi Csaba

Kutyaovi és családi kutyás foglalkozások
Obedience tréningek

Mindig volt kutya a családban, akiket az alapvető feladatokra már otthon tanítgattam, de sosem volt velük külön cél, mindaddig míg 2019-ben hozzám került Alex, az első saját kutyám, egy küllem német juhász személyében. Éppen ezért a CSKSE-be kezdtünk el járni vele ovira, ifire. A foglalkozások hangulata, az oktatók felkészültsége és az átadott tudás miatt egyre jobban szerettem volna beleásni magam a kutyázás világába. Egyre többet voltam kint az iskolán szabadidőmben is, foglalkozásokat nézve, tanulva.

 

Először tanfolyamokat végeztünk, majd az obedience felé vettük az irányt, ahol már kettő sikeres vizsgán túl vagyunk és készülünk a következő szintre. Az obedience mellett a másik sport, amiben sikerül jól teljesítenünk a személykeresés avagy mantrailing. Ezek mellett nagyon érdekelt az IGP sport világa, a kutyák hatalmas teherbírása, a magas ösztönszinten való munka, a sport összetettsége. Így került hozzám 2021-ben Emi nevű ordas német juhász szuka kutyám. Belevetettük magunkat az IGP végtelen világába, rengeteg új feladattal, élménnyel és annál is több tréninggel.

Lukács-Hegyesi Viktória

Hoopers és Agility alapozó edzések

Gyerekkorom óta nagy állatbarát vagyok, kifejezetten a kutyákért nagyon régóta rajongok. Az élet úgy hozta, hogy kutyatartóként csak 6 éve élvezem a társaságukat. Jelenleg 4 kutyával élünk együtt, közülük 2-vel aktívan sportolok és versenyzem. A legidősebb kutyám Lütyő (német vizsla), 6 éves és a legfiatalabb Wee (border collie), 1 éves.

 

Velük rendszeresen agilityzem; nagy álmom, hogy Wee-vel legalább egyszer futhassunk Eurpóa bajnokságon vagy Világbajnokságon. A másik két kutyánk kis testű, Szoszi (hosszúszőrű törpe tacskó) 4 éves, Cindy (törpe uszkár) pedig 8 éves. Nálam ők mind családtagok, imádok velük lenni, játszani, edzeni. Igyekszem olyan gazdájuk lenni, akitől mindent megkapnak, amire szükségük van, a lehető legtudatosabban nevelni őket, és kiemelten vigyázok az egészségükre. Ezért rendszeresen fejlesztem magam, könyveket olvasok, webináriumokat hallgatok a nevelés, oktatás, egészségmegőrzés témákban és minden kutyámmal jártam/járok kutyaiskolába, hogy a kellő alapokat mind megkapják.

 

2023-ban elvégeztem a hoopers instruktori tanfolyamot. Az agilityhez hasonlóan ez a sport is nagyon közel áll a szívemhez.

Jelenleg a CSKSE-n agilityt és hooperst oktatok, amit nagyon élvezek. Öröm látni számomra, ahogy kutya és gazda együtt dolgozik, a boldogságukat, amikor sikert érnek el, és a kitartásukat a hosszú úton. Oktatóként fontosnak tartom, hogy az órák jó hangulatban teljenek, de kiemelt figyelmet fordítok arra, hogy mindenki megkapja a szükséges alapokat és tudást, hogy akár versenyszintre is eljuthassanak, ha szeretnék és kellően kitartóak.

Monostori Adrienn

Engedelmes és Sportalapozó tréningek

Kutyás életem 7 évvel ezelőtt indult, amikor megkaptam életem első kutyáját egy sima szőrű foxterriert. Már akkor tudtam,hogy nem lesz könnyű dolgom a fajtaválasztás miatt és kezdő gazdiként kutyasuliba fogunk járni. 3 hónapos volt Lizy amikor elkezdtünk egy tükör sulis ovit. Az évek alatt rengeteget tanultam a kutyámról és ami a legfontosabb, hogy a mai napig tükröt mutat számomra és figyelmeztet a tréningek során ha "helytelen úton" járok. Lehetőséget adott sok kutyás sportot kipróbálni, megismerni és hobby vagy verseny szinten űzni. A mai napig aktívan dolgozunk, vizsgázunk és egyre magasabb célkitűzéseink vannak. 4 éve a családunk bővült egy whippettel, Tavasszal.

 

Eddig elért eredményeink:

K99 Engedelmes ágazat: 7 szint, K99 Őrző Védő ágazat 5. szint, Obedience 1. szint. Kipróbáltuk még az agilityt, nyomkövetést, trükköt, coursinget, mantrailinget és folyamatosan járunk különböző kutyás akadály futásokra.

 

Egy fantasztikus, motíváló és segítő csapatnak lehetek a része a CSKSE kutyasulin belül. Célom, hogy minnél több kutya-gazdi párosnak megmutassam, hogy bármilyen fajtájú kutyával lehet harmóniában és családban élni élettértől függetlenül.

Ruzsa Emese

Agility alapozó edzések
Motivációs foglalkozások

Mindig is imádtam a kutyákat. Gyerekként is már nagyon érdekelt, hogy mit hogyan tudok megtanítani nekik. Első saját kutyám, Baltazár 9 évvel ezelőtt került hozzám. Ő egy ausztrál cattledog keverék, nagyon makacs és kemény kutya. Sok mindenre megtanított az évek során, mialatt megismertem a fajta igazi tulajdonságait. Fél éves korától sportolunk Baltival. Agilityvel kezdtük, nem sokkal később elkezdtük az Obedinece-t, majd a terelést is kipróbáltuk.  Agilityből A2-es kategóriában versenyeztünk, Obedienceből pedig teljesítettük a 2. osztályt.  Jelenleg már csak hobbi szinten sportolunk.
 

Fiatal kutyám, Ray egy 1,5 éves border collie. Őt tudatosabban választottam Obedience és agility sport céllal. Elképesztő az éles esze, a szüntelen munkakedve és megfelelési vágya. Nagyon izgalmas minden perc munka vele.  Már várom a közös megmérettetéseket.

A CSKSE-nek a kezdetek óta tagja vagyok, ahol jelenleg agility alapozó és motivációs foglalkozásokat tartok. Igyekszem az iskola pozitív szemléletét követve segíteni minden gazdinak a kutyájával való közös útján.

bottom of page